Enzymen in wasmiddel

Enzymen

Enzymen zijn eiwitten die worden geproduceerd door levende wezens en die onmisbaar zijn voor alle vormen van leven. De enzymen die in wasmiddelen worden gebruikt zorgen voor zeer doeltreffende verwijdering van bepaalde verontreinigingen en vlekken uit wasgoed. Dit doen zij door de grote complexe vuilmoleculen in stukjes te knippen waardoor deze gemakkelijk met het spoelwater te verwijderen zijn. Omdat enzymen reeds werken bij lage temperaturen leveren zij een bijdrage aan energiebesparing en beperken de slijtage van het wasgoed. Doordat enzymen al in zeer kleine hoeveelheden werkzaam zijn, is het mogelijk  wasmiddelen zodanig te balanceren dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van alle ingrediënten. Hierdoor zijn over het algemeen minder chemicaliën per wasbeurt nodig (lagere dosering).

Welke enzymen zitten erin wasmiddel

Tegenwoordig zijn er meer dan 3.000 soor­ten enzymen bekend. Toch zijn er maar enkele geschikt voor toepassing in wasmiddelen. Enzymen zijn over het algemeen werk­­zaam tegen één bepaald soort verontreiniging. Om deze reden worden momenteel in wasmiddelen verschillende enzymen gebruikt:

Proteasen

Deze enzymen breken eiwitten af. Eiwithoudende verontreinigingen zijn bijvoorbeeld afkomstig van bloed, eieren, melk of cacao. Onderzoek heeft uitgewezen dat geen andere ingrediënt in staat is eiwithoudend vuil zo goed te verwijderen. Alleen hoge wastemperaturen in combinatie met bleekmiddel leidt tot een vergelijkbaar resultaat.

Lipasen

Lipasen breken dierlijk en plantaardig vethoudend vuil af. Vethoudende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van braadvet, sauzen, slaolie, cosmetica en lichaamsvet. Lipasen ondersteunen de oppervlakte actieve bestanddelen bij hun werking.

Amylasen

Amylasen splitsen zetmeel en bewerken dit tot goed oplosbare en verwijderbare fragmenten. Zetmeelhoudende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van chocolade, aard­appelen, deegwaren en rijst. Amyla­sen worden al zeer lang gebruikt in voorwasmiddelen. Daarnaast bevinden amylasen zich veelal in vloeibare wasmiddelen. Ook in poederwasmiddelen worden tegenwoordig steeds vaker amylasen  verwerkt.

Cellulasen

Normaal gebruik van katoenen textiel belast de vezels, zodat aan de oppervlakte kleine pluizen en pillen ontstaan. Cellulasen maken de vezels gladder, waardoor ook vuil zich gemakkelijker laat verwijderen. Beschadigde vezels zijn aan het oppervlak van katoenweefsel zichtbaar als pluizen en pillen. De verwijdering van deze pluizen en pillen zorgt ervoor dat gekleurd weef­sel haar kleur behoudt. Daarnaast worden cellulasen gebruikt om vuil te verwijderen dat anders een grauwsluier zou veroorzaken. Door het verwijderen van de pluizen en pillen voelt het wasgoed zachteraan.

Enzymen in wasmiddelen, machinevaatwasmiddelen, vlekkenverwijderaars


Enzymen worden vandaag de dag toegevoegd in vrijwel alle wasmiddelen, in (poedervormige) machinevaatwasmiddelen en vlekkenverwijderaars. Wanneer op een wasmiddel ‘biologisch’ of biologisch actief’ staat heeft dat vaak betrekking op de toevoeging van enzymen.

Enzymen voor het wasproces worden gemaakt door zogenaamde micro-organismen. Tot voor enkele jaren werden deze micro-organismen op experimentele wijze geselecteerd en uit de natuur geïsoleerd. Indien zij geschikt waren, werden deze gebruikt voor de productie van enzymen.  Vandaag de dag gebruikt de industrie methoden uit de biotechnologie die in meerdere opzichten een verbetering zijn voor de productie van enzymen. Bij de fabricage van enzymen via moderne biotechnologie worden de erfelijke eigenschappen van een micro-organisme enigszins veranderd. Dit genetisch veranderde micro-organisme produceert dan op zeer efficiënte wijze ofwel natuuridentieke enzymen ofwel licht gemodificeerde enzymen. Door op gerichte wijze minieme veranderingen in de structuur van het enzym aan te brengen, levert het enzym duidelijk hogere prestaties en beantwoordt het beter aan de technische eisen. De fabricage van enzymen met behulp van moderne biotechnologie is wettelijk geregeld en wordt door de desbetreffende wettelijke instanties gecontroleerd en gekeurd.

De enzymen


Milieurisico’sEnzymen zijn eiwitten; eiwitten zijn stoffen die in de natuur overal worden geproduceerd. Enzymen zijn dan ook net zo goed afbreekbaar als andere eiwitten. De afbraakproducten vormen een koolstof- of stikstofbron voor waterorganismen. Onderzoeken naar de waterige toxiciteit van proteases wezen op een matige toxiciteit. Er zijn geen schadelijke ecologische effecten van enzymen bekend.
Gezondheidsrisico’s: Enzymen worden wel eens in verband gebracht met allergieën. Echter omdat de enzymen vaak omgeven zijn door een beschermende laag, is de blootstelling zeer laag. Alleen bij hoge en regelmatige blootstelling kunnen enzymen allergische reacties veroorzaken.

Meer informatie over het gebruik van enzymen in was- en reinigingsmiddelen


Omdat enzymen zeer actief zijn, worden ze slechts in een zer kleine hoeveelheid gebruikt in was- en reinigingsmiddelen. In textiel- en vaatwasmiddelen zijn enzymen omgeven door een beschermende laag, die pas in de wasmachine wordt verwijderd. Hierdoor is de blootstelling aan deze stoffen zeer laag en zullen daarom niet tot allergische reacties leiden.
Het gebruik van enzymen in spray-producten (zoals spuitbussen) kunnen gezondheidsproblemen opleveren. Men dient zich ervan te verzekeren dat de leverancier van dergelijke producten een gedegen risico-beoordeling heeft uitgevoerd.

Nadelen van enzymen

Enzymen blijven werken ook na het wassen. Enzymen werken het best als ze even een boost hebben gehad met zuurstof en daarna opgesloten op elkaar liggen. U zult merken dat de temperatuur na 5 minuten al flink gestegen kan zijn in de kern van het wasgoed. Het beste kunt u uw was intensief wassen met de juiste temperaturen. Daarna grondig spoelen en centrifugeren. Na het droogproces is een goede cooldowntijd zeer belangrijk. Haal uw was vervolgens uit de droger en begin direct met het vouwen van uw wasgoed. Door deze handeling zal het wasgoed weer in temperatuur zakken. Haalt u het wasgoed uit de droger en doet u dit vervolgens in een bak om dit op een later tijdstip te vouwen dan is de kans groter dat er broei onstaat in het wasgoed.

Broei ook oplosmiddelen, lijm end.

Broei kan ook onstaan door doeken die resten van oplosmiddelen bevatten. Een paar doekjes met sporen van oplosmiddelen op elkaar kunnen al broei veroorzaken. Let er dus goed op dat bij schilderwerkzaamheden, lijmwerkzaamheden en bij het schoonmaken met thinner dat de doeken nooit opgepropt of in een warme omgeving bewaard worden. Weet u niet wat u er mee moet dan is afzonderlijk uithangen op een lijntje nog het beste.

Verschillende soorten wasmiddel

Er zijn verschillende soorten wasmiddelen voor gebruik in de wasmachine en voor de handwas, maar ook voor verschillende soorten textiel. In de jaren zestig van de twintigste eeuw bevatten wasmiddelen fosfaten, die echter een grote milieuverontreiniging veroorzaakten, doordat fosfaten de algen in de zee voeden. De Noordzee kreeg daardoor een overschot van deze organismen. Nadat de samenstelling van wasmiddelen was veranderd, nam de algengroei in het oppervlaktewater af. Deze fosfaten werden gebruikt om het leidingwater zachter te maken door binding met calcium- en magnesiumionen. Een voordeel was dat deze fosfaten ook een oppervlakte-actieve werking hebben. Ook broei in wasgoed kwam in deze tijd veel minder vaak voor dan tegenwoordig met het gebruik van wasmiddel dat voorzien is van enzymen.

Afvoer vaker verstopt dan vroeger

Tegenwoordig wordt er zeoliet (natriumaluminiumsilicaat) voor het binden van deze ionen gebruikt. Een nadeel van deze stof is dat er goed moet worden nagespoeld omdat er anders een verstopping in de uitloop van de wasmachine plaatsvindt. Ook op het wasgoed kunnen er resten van deze stof blijven zitten, even uitkloppen helpt.

 

Dutch Laundry Group denkt met u mee

info@dutchlaundrygroup.com

Bellen : 085-0654891

 

telefoon: 0850 654 891
info@dutchlaundrygroup.com

call outside The Netherlands : 0031 – 850654891